Enneatypen

WIE BEN JE?

DE NEGEN PERSOONLIJKHEIDSTYPEN

Het Enneagram is verdeeld in negen typen die onderling met elkaar verbonden zijn. Van alle types zit er wel iets in je, maar ieder mens heeft één dominant type. Dat type bepaalt je gedrag, je afweer- of verdedigingsmechanisme, je voorkeuren en je beperkingen. Hoe je overkomt op anderen en anderen op jou. Dit type vertelt over je drijfveren, je kwaliteiten en valkuilen. Het Enneagram geeft inzicht in wie je echt bent, wat je verborgen talenten zijn, je motivatie van gedrag en hoe je het optimale uit jezelf kunt halen.

Persoonlijkheidstypes van het Enneagram:

Persoonlijkheidstype 1. De Perfectionist.

Perfectionisten zijn harde werkers, energiek en willen alles goed  doenAlles kan altijd beter. Wat niet deugt wordt meteen gezien en moet verbeterd worden. Structuur en orde zijn belangrijk als basis en geeft de perfectionist overzicht. Je kan rekenen op perfectionisten. Ze hebben een groot  verantwoordelijkheidsgevoel en komen beloftes na. Hoewel de perfectionist rustig en kalm over kan komen, kan het van binnen erg onrustig zijn. Gevoelens als boosheid en woede  

worden onderdrukt en opgestapeld. Deze kunnen dan als een explosie van woede naar boven komen. Perfectionisten worden sterk gedreven door een innerlijke criticus. Een stem die hen steeds influistert wat goed is en wat niet. Ze kunnen streng en kritisch naar anderen zijn, maar het meest kritisch en eisend naar zichzelf. Ze zijn zelfstandig, werken nauwkeurig en hebben oog voor detail.

Sleutel tot verandering: leer leven met imperfectie. Goed is goed genoeg.                                                                                                  Een ontwikkelpunt voor perfectionisten is om contact te zoeken met hun impulsieve kant, zichzelf te accepteren en lief te hebben zoals ze zijn. Optimisme kan hen helpen bij verandering zodat ze flexibeler om kunnen gaan met verschillende situaties. Dit geeft hen vertrouwen en een positief resultaat.

Affirmatie: Ik ben goed zoals ik ben.

Persoonlijkheidstype 2 De Helper

Helpers houden van mensen en hebben het hart op de goede plek. Ze zijn oprecht, ondersteunend, begripvol en behulpzaamDe focus ligt op gevoelens en verbinding. Doordat ze een goed inlevingsvermogen hebben voelen helpers feilloos de behoeften van de ander aan. Ze zijn altijd op het juiste moment aanwezig wanneer de ander iets nodig heeft, maar vinden het moeilijk om aan te geven wat ze zelf nodig hebben. Ze passen zich meestal aan. Wanneer helpers gekrenkt worden in hun trots kunnen ze dramatisch, manipulatief of woedend wordenZe zoeken goedkeuring en genegenheid door in de behoefte van de ander te voorzien. Hiermee willen ze afwijzing vermijden. Helpers zijn gezellig, sociaal, enthousiast, geven graag een compliment en steunen anderen. De invloed op anderen geeft hen een gevoel van eigenwaarde zodat ze zich geliefd voelen. Ze hebben veel vrienden en kunnen beter geven dan ontvangen. Op de voorgrond hoeven ze niet, maar willen wel dank voor wat ze gedaan hebben.

Sleutel tot verandering:          leer van jezelf te houden.              Ik ben veel waard zoals ik ben.  Een ontwikkelpunt voor de helper is het leren kennen van de eigen behoeften. Help je anderen omdat ze werkelijk je hulp nodig hebben, of om je trots te voelen? Leer ontvangen in plaats van alleen maar te geven.

Affirmatie: Ik ben het waard.

Persoonlijkheidstype 3. De Winnaar

Winnaars zijn energieke personen en weten wat hard werken is. Ze zijn de workaholics van de enneagramtypes en gaan door tot alles af is. Stress en burn-out kunnen hier een gevolg van zijn. Winnaars zijn heel goed in doelen stellen. Ze stellen zichzelf en anderen een doel en dit zal behaald worden. Het zijn succesvolle zakenmensen, staan vaak aan de top van een bedrijf en geven nooit op. Ze zijn positief ingesteld en zien altijd nieuwe mogelijkheden. Ze zijn charismatisch en een tikkeltje arrogant, zien er altijd netjes en verzorgd uit, dragen merkkleding en zijn dol op mooie dingen zoals dure auto’s of gadgets. Aan deze ijdelheid verlenen zij hun identiteit. Winnaars zijn resultaat gericht. Dit maakt dat alle aandacht naar de prestatie gaat zodat ze niet hoeven te voelen. Presteren is in hun gedachten verbonden met waardering. Ze kunnen goed met anderen opschieten en lijken sociaal, maar handelen vaak autonoom. Ze zijn dan ook meer individualisten dan teamspelers.                           

Een ontwikkelpunt voor de winnaar is om rust te nemen en de emoties naar boven te laten komen. Weten wanneer je moet stoppen met werken en realiseren dat je wegloopt voor je ware gevoelens. Om keuzes op basis van je gevoelens te maken en niet op basis van wat ze opleveren.

 Affirmatie: Ik ben wie ik ben.

Persoonlijkheidstype 4. De Romanticus

De Romanticus is een gevoelsmens, emotioneel, eerlijk en persoonlijk. Het is het meest diep voelende type van het enneagram. De gevoelens van anderen worden ervaren alsof het de eigen gevoelens zijn. Een kwaliteit is échte betrokkenheid. Romanticussen helpen dan ook graag vrienden, omdat zij hun pijn en verdriet feilloos aanvoelen. Ze kunnen dramatisch zijn met extreme hoogten van geluk en diepe dalen van verdriet. Zijn emotioneel onstabiel en zoeken bevestiging in de liefde. Ze richten zich op de mooie dingen van het leven. De romanticus is uiterst creatief, maar voelt zich onbegrepen, is zelfbewust, maar ook gereserveerd. Romanticussen hebben last van stemmingswisselingen en kunnen zich minderwaardig en kwetsbaar voelen. Ze houden van schoonheid en originaliteit, willen uniek zijn en hebben een unieke levensstijl. Romanticussen hebben de drang om zichzelf te begrijpen. Ze volgen dan ook vaak cursussen, workshops of opleidingen om inzicht te krijgen in zichzelf. De aandacht gaat vaak uit naar wat ze missen in het leven en niet naar wat ze hebben. Ze zijn voortdurend op zoek naar de onvoorwaardelijke liefde.

Sleutel tot verandering: leer evenwichtig te worden.            Heb eigenwaarde en zelfrespect.                                  Een ontwikkelpunt voor de romanticus is te leren om objectiever te kijken. Laat je niet meeslepen door emoties en schep orde en structuur in je leven. Maak een to-do lijst en ga fysieke activiteiten ondernemen.

Affirmatie: Ik hou van mezelf.

Persoonlijkheidstype 5. De Waarnemer

Waarnemers zijn echte denkers. Ze willen alles begrijpen en weten waarom de dingen zijn zoals ze zijn voordat ze in actie komen. Waarnemers denken na voordat ze spreken. Ze trekken zich vaak terug in hun eigen gedachtewereld, omdat dit veiliger voelt. Verbinding met anderen vermijden ze omdat ze niet geclaimd of overspoeld willen worden. Ze vinden het moeilijk om geconfronteerd te worden met emoties. Hierdoor zijn ze meer toeschouwer dan dat ze actief meedoen met het leven. Ze zijn objectief, nieuwsgierig, helder, analytisch, en innovatief. Het zijn goede observeerders die met hun analytische kwaliteiten de vinger op de zere plek leggen. Ze willen graag dingen onderzoeken en uitpluizen, zich laten informeren en zoeken verdieping in kennis.  Ze zijn in zichzelf gekeerd en werken graag alleen. Eigen tijd en vrijheid zijn belangrijk. Waarnemers zijn onafhankelijk, rustig en een rots in de branding, omdat ze emotioneel niet snel uit evenwicht raken.

Sleutel tot verandering: leer te weten vanuit je hart in plaats vanuit je hoofd. Maak contact met anderen.                                 Een ontwikkelpunt voor de waarnemer is het mogen ervaren van gevoelens. De waarnemer mag leren te ontspannen en de balans ervaren tussen hoofd en hart. Trek je niet terug in je denkwereld maar ga de verbinding aan met anderen zodat je meer deel uitmaakt van het leven.

Affirmatie: Wat ik weet is genoeg.

Persoonlijkheidstype 6. De Loyalist

De loyalist is sociaal, trouw, praktisch en een echt groepsmens. Loyalisten hebben een sterke verbeeldingskracht en een rijke fantasie. Ze zijn alert op wat er om hen heen gebeurt en gericht op veiligheid en zekerheid. Deze vinden ze in regels en structuur. Daarnaast willen ze een duidelijke leiding omdat dit zekerheid geeft. Ze hebben een scherpe vraagstelling omdat dit duidelijkheid creëert. Loyalisten kunnen last hebben van teveel keuzes. Ze gaan dan twijfelen en worden onzeker. Hun loyaliteit en trouw zijn groot. Deze gaat naar familie, vrienden en collega’s wat hen bescherming en veiligheid biedt. Loyalisten zijn gezellige en sociale mensen als ze zich veilig en vertrouwd voelen en hebben veel  humor. Hun plichtmatigheid gaat boven alles. Het zijn harde werkers met een grote verantwoordelijkheid. Ze komen hun beloften na. Dit verwachten ze ook van anderen. Wanneer anderen dit niet doen ontstaat wantrouwen wat onveiligheid en angst geeft.

Sleutel tot verandering: Heb vertrouwen in jezelf en de mensen om je heen. Laat je niet leiden door angst of onzekerheid.                              Een ontwikkelpunt voor de loyalist is om geloof en vertrouwen in zichzelf te ontwikkelen, niet te twijfelen maar keuzes te maken. Om de verlammende waakzaamheid los te laten, te leren vertrouwen en positiever in het leven te gaan staan.                                                                   Affirmatie: Ik ben zeker van mezelf.

Persoonlijkheidstype 7.    De Avonturier

De avonturier is van nature een optimist en zit boordevol plannen, ideeën en houdt graag alle opties open. Avonturiers zijn speels, enthousiast, avontuurlijk, creatief, nieuwsgierig en spontaan. Ze kunnen de zaken rationaliseren en idealiseren en zien het leven van de zonnige kant. Het leven is een groot feest en daar willen ze van genieten. Ze richten zich op mogelijkheden en vermijden onaangename gebeurtenissen. Als ze iets niet leuk vinden doen ze het ook niet. Ze zijn flexibel en hebben geen moeite om meerdere taken uit te voeren en tegelijkertijd het overzicht te behouden. Met problemen weten ze niet goed raad, maar ze zullen er alles aan doen om iemand te helpen of op te vrolijken. Ze denken snel en brengen ideeën van mensen en informatie samen. Ze zijn snel afgeleid en al bezig met een ander plan, terwijl het eerste plan nog niet is afgewerkt. Het afmaken en uitwerken van plannen is dan ook lastig voor ze. Avonturiers kunnen ook overdrijven en maken situaties altijd mooier en groter dan ze zijn. Kunnen anderen enthousiasmeren, zijn goede netwerkers en hebben een hekel aan autoriteit en regeltjes. Dit voelt als begrenzing van hun vrijheid en mogelijkheden.

Sleutel tot verandering: Laat soberheid toe en maak verbinding met emoties van jezelf en/of anderen.                  Een ontwikkelpunt voor de avonturier is om keuzes te maken. Blijf achter je keuze staan, maak dingen af en neem je verantwoordelijkheid. Neem ook de tijd en ruimte om je gevoelens en problemen te onderzoeken. Loop niet weg.

Affirmatie: Het geluk zit in mezelf.

Persoonlijkheidstype 8.      De Baas

De baas is direct, krachtig, energiek en onafhankelijk. Bazen handelen op basis van hun intuïtie en beschikken over een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ze zijn moedig en gaan confrontaties of problemen niet uit de weg. Ze stralen een enorme kracht en strijdlust uit die ze gebruiken om dingen voor elkaar te krijgen. Ze weten wat ze willen en maken dit ook duidelijk zodat je meteen weet wat je aan ze hebt. Deze directheid kan hard overkomen. Bazen hebben een hekel aan mensen die niet direct en duidelijk zijn. Ze wantrouwen onechtheid en vertrouwen enkel diegenen die in hun ogen het vertrouwen waard zijn. Ze willen eerlijk en betrouwbaar zijn, hebben een sterke eigen wil en mening en nemen graag de leiding. Bazen zijn zwart wit denkers. Macht en controle zijn belangrijk voor hen. Hun zachte tedere kant wordt zichtbaar voor diegenen waar ze intense gevoelens voor hebben. Voor familie en vrienden zijn ze een rots in de branding.

Sleutel tot verandering: Heb vertrouwen in jezelf en anderen. Laat de controle los en neem tijd voor ontspanning en rust.                Een ontwikkelpunt voor de baas is dat de dingen niet zwart of wit zijn. Sta open voor de mening van anderen. Maak contact met je kwetsbaarheid en leer je zwakheden te accepteren.

Affirmatie: Ik kan mijn kwetsbaarheid tonen.

Persoonlijkheidstype  9. De Bemiddelaar

De bemiddelaar is geduldig, diplomatiek, bescheiden en doorgaans positief ingesteld. Leven en laten leven is het uitgangspunt. Bemiddelaars zijn gefocust op harmonie en wanneer deze wordt verstoord raken ze uit evenwicht en zullen er alles aan doen om deze weer te herstellen. Ze kunnen goed luisteren en mensen vinden het dan ook fijn om met hen om te gaan. Ze worden gewaardeerd door hun balans en kalmerende effect waarmee ze onrust kunnen verminderen. Hun mening wordt dan ook gerespecteerd en als waardevol ervaren. Bemiddelaars vergeten zichzelf nog wel eens en schikken zich naar anderen. Ze zijn intuïtief, invoelend en weten wat de ander nodig heeft. Ze zijn bescheiden. Het is soms lastig om te weten wat hun eigen identiteit is en wat ze zelf willen. Ze kunnen zich in verschillende standpunten inleven, en tonen hiervoor begrip. Soms zijn ze besluiteloos. Aan de ene kant kunnen ze zich goed ontspannen en aan de andere kant ook heel energiek zijn. Ze hebben moeite om te starten maar als ze eenmaal op gang zijn blijven ze doorgaan. Bemiddelaars worden niet graag onder druk gezet.

Sleutel tot verandering: Leer actief aanwezig en betrokken te zijn. Ga confrontaties en conflicten niet uit de weg en accepteer jezelf volledig.    Een ontwikkelpunt voor bemiddelaars is om zich af te vragen wat ze zelf willen en daar dan ook voor gaan!              Trek je niet terug maar kom fysiek in beweging. Dit geeft je meer energie. Kom uit voor je mening.

Affirmatie: Na rust komt aktie.

 

Volg mij op social media